Mejas medlemsmöten hösten 2023:

25 september: Renate Hilleberg kommer till oss och berättar om sitt liv och om sitt arbete med Hillebergstältmakeri. De första tälten kom för 50 år sedan – vilken fantastisk utveckling och företagargärning. Det blir en spännande inledning på hösten.

30 oktober: Litteraturkväll. Berätta om en bok som du läst eller lyssnat till nyligen. Vi har fått höra många berättelser under årens lopp –så bidra med din läsupplevelse.

27 november: Elisabet Fastesson som har bevakningsföretaget PD-Bevakning. Hon kommer till oss och berättar om stt liv. Hon är den enda kvinnliga företagsledaren i Sverige som har ett bevakningsföretag.


Mejas medlemsmöten våren 2023:

30 januari: Vi går igenom databasen Jämtlandskvinnor och tittar på de kvinnor som senast har blivit inskrivna. Nu är det 170 kvinnors berättelser som finns att läsa.

Vilka kvinnor tänker du borde bli inskrivna? Vi gör en förteckning och planlägger skrivandet framöver –vad tror ni om det?

27 februari: Årsmöte

27 mars:Inger Broman berättarom sitt senaste skrivprojekt,om sin släkts historia, forskandet efter anorna och att skriva en bok.

24 april: Den kvällen ges en föreställning på Storsjöteatern som flera av oss vill se, "Som ett jävla solsken", en musikalisk teaterföreställning om Ester Blenda Nordström. Det är en fri dramatisering efter Fatima Bremmers prisbelönade biografi. Vi är många som har läst den boken och detta kommer säkerligen att bli en intressant kväll. Efter föreställningen kommer vi att träffas och diskutera våra upplevelser om föreställningen.

29 maj:Siv Fladvad kommer och berättar om sina skrivprojekt utifrån intervjuer med personer på äldreboenden i Härjedalen. Den första boken ”Minnenas väg” utkom förra året.


Mejas medlemsmöten hösten 2022:

29 augusti: Vi diskuterar Meja och framtiden.

Vi har varit så få personer på de senaste mötena och det känns lite oroande.

 Är vi en klubb för inbördes beundran?

 Hur gör vi för att attrahera flera personer?

 Vilka ämnen tar vi upp?

 Vilka plattformar verkar vi på?

 Vilken är Mejas roll framöver?

26 september:

Om kvinnliga rösträtten, insamlingslistorna 1914. Malin Palmqvist kommer och berättar om instagram-kontot, med bilder och korta biografier av några av undertecknarna på rösträttslistorna. Hur kan vi bidra?

31 oktober: "Genusvetenskap, feminism och synen på kön" med Rikard Erlandsson. Rikard berättar om sin C-uppsats vid Mittuniversitetet.

Öppet för alla inte bara medlemmar.

Affisch

28 november: tema meddelas senare


Mejas medlemsmöten våren 2022:

31 januari (inställt pga Coronarestriktioner)

28 februari årsmöte med underhållning av manssångkören Vazis som sjunger sånger från Georgien.

28 mars, litteraturkväll

25 april, DEA Stockholms digitala kvinnohistoriska museum, vi visar deras hemsida med länkar till föredrag mm.

30 maj, DEA Stockholms digitala kvinnohistoriska museum.

Digital föreläsning om Porrens historia. Klara Arnberg, docent i ekonomisk historia, föreläser om pornografins svenska 1900-tal. Den svenska synden, feministisk porrfilm och pornfluencers på OnlyFans. Efter föredraget blir det diskussion.


Medlemsmöten hösten 2021:

30 augusti årsmöte kl 19.00 i Vuxenskolan, Armégränd. Kvinnliga rösträtten 100 år. Malin Palmqvist kommer att informera oss om Rösträttsevenemanget den 11 september i Östersund. Vi är medarrarrangör. Det kommer då att läsas upp alla 6970 namnen på de kvinnor i länet som skrev på för kvinnlig rösträtt.

27 september

Välkommen till Mejas medlemsmöte 27 september kl 19.00. Vuxenskolans lokal Jägargården på Armégränd 6, kl 19. Mötet har blandat innehåll, vi berättar om böcker vi läst och tipsar om intressanta filmer. Om du inte redan är medlem kom gärna till mötet och lyssna och prata med oss.

25 oktober

Eva Tegnhed från Föreningsarkivet besöker vårt möte.

29 november kl 19.00 i Vuxenskolan, Armégränd. Clas-Göran Persson berättar om sin farmor Amanda Åström som levde 1889-1989 i Östersund. Amanda är syster till agitatorn Carl Åström. (Flyttat till Våren). Gunilla Nilsson Edler berättar om några intressanta Östersundskvinnor i stället den här kvällen.Medlemsmöten som genomförts våren 2021:

25 januari 2021

Litteraturkväll inställt pga Coronan.

22 februari

Medlemsmöte inställt pga Coronan.

23 mars digitalt möte tillsammans med JLS Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare och Lappmarkens släktforskare och lokalhistoriker. För att få länk till mötet skickar Du mail till kerstin.ellert@nacksta.com senast 21 mars.

Välkommen till digitalt föredrag tisdagen den 23 mars kl 18.00

Ewa Ljungdahl berättar om några sydsamiska kvinnoporträtt, bl.a. Anna-Brita Kråik och Lisa Thomasson.

Ewa är fil.mag i arkeologi. Hon är knuten till Gaaltije i Östersund, sydsamiskt kulturcentrum, och arbetar med samiska kulturmljöfrågor och arkeologi sedan många år. Den främsta arbetsuppgiften har varit dokumentation av det sydsamiska kulturlandskapet tillsammans med samebyarna.

29 mars kl 19.00 digitalt möte. För att få länk till mötet skickar Du mail till kerstin.ellert@nacksta.com senast 27 mars.

Kerstin Ellert berättar om några kvinnor i Mejas kvinnodatabas

26 april kl 19.00 digitalt möte. För att få länk till mötet skickar Du mail till marieforsberg66@gmail.com senast 24 mars. Berätta då också vilka böcker du vill berätta om.

Litteraturkväll : vi berättar för varandra om böcker vi läst.

31 maj kl 19.00 digitalt möte. Länk till mötet skickas ut. Manifestation över 100 kvinnor i databasen. Diskussion om teman kommande möten. Berätta om någon bok.


Medlemsmöten som genomförts hösten 2020:

31 augusti guidad vandring i Östersund med Gunilla Nilsson Edler.

Vandring i kvinnors historia

Måndag 31 aug, kl 18, samling vid Gamla kyrkan

Ca 90 minuter, med Gunilla N Edler

Kläder efter väder -Välkommen!

28 september

Meja medlemskväll den 28 september kl 19.00

Pga av Coronan får var och en ta med eget fika och de som vill kan då fika tillsammans efter föredraget.

Vi kommer att kunna sitta glest i lokalen.

Biblioterapi – reflekterande och läkande läsning

Varmt välkomna till årets första fysiska medlemskväll där vi träffar bibliotekskonsulent Helena Broms som berättar för oss om Biblioterapi. Helena inleder med att berätta om begreppet och hur metoden fungerar. Därefter provar vi tillsammans på metoden utifrån en novell skriven av Annika Norlin (från Östersund).  Den handlar om en kvinna som förlorat ett barn och börjar gå som en sorgeprocess…hon går från Gällivare till Östersund!

Helena guidar oss igenom hur vi kan samtala kring texten. Det är ingen press att dela sådant man inte vill dela. Biblioterapi är en form av bokcirkel med fokus på vad boken gör med en själv som läsare, vad den väcker för känslor etc. Det kan också fungera som ett sätt att utveckla sin egen läsning.

26 oktober

Föredrag av Inger Broman om hennes bok

"Farmor Helgas Västerbottniska Anor : syskonen Lindbergs ursprung på möderne och fädernet".

Inger ska berätta om bokens innehåll och skrivandeprocessen.

Ta med eget fika pga Coronan.


Medlemsmöten som genomförts våren 2020:

Måndag 27 januari: Kvinnokartor runt om i Sverige

Mejas kvinnokarta över Östersund är inte den enda kvinnokartan i Sverige, utan ingår i ett större nätverk med stora planer. Representanter från Meja berättar senaste nytt från nätverksträffen i januari 2020. Kom och låt dig inspireras!

Måndag 24 februari: Årsmöte med Fru Fröken Karamell

Föreningen håller årsmöte. Som vanligt bjuds alla deltagare på smörgåstårta, och kanske blir det något sött som går i stil med kvällens inspirationsföreläsare. 

Söndagen 8 mars: Internationella kvinnodagen: Premiär för Digitala Kvinnokartan

Föreningen Meja har som tradition att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Ifjol släpptes den reviderade kvinnokartan för Östersund och under året har föreningen arbetat fram en digitala variant. Det digitala kartsläppet sker över hela världen, men föreningen Meja presenterar den närmare på Östersunds stadsbibliotek kl. 12, 14 och 15, ca 45 minuter. Fritt inträde, varmt välkommen! Här hittar du evenemangets affisch. 

 Tips! Missa inte Kvinnojouren Jämtlands kvinnodagsarrangemang!